Wednesday, 1 June 2016

10 Makanan Tradisional / Khas Korea Selatan

1.0     PENGENALAN

Zaman teknologi masa kini membolehkan manusia mengetahui berbagai-bagai perkara. Keinginan untuk mencuba, merasa, menikmati sesuatu perkara tidak kira sama ada apa sahaja yang boleh dilakukan dalam aspek hiburan, makanan, ilmiah dan sebagainya menjadi keinginan kepada semua manusia untuk mencuba sesuatu yang baharu. Pelbagai negara dengan pelbagai budaya, adat, makanan, status, kehidupan dan sebagainya menjadi faktor utama kepada seluruh manusia untuk mengetahui dan mempelejarai perkara yang baharu yang belum pernah diketahui. Oleh yang demikian, perkara yang ingin diperbincangkan adalah berkenaan makanan yang berasal dari negara Korea Selatan. Di Malaysia, apa-apa sahaja yang berkenaan dengan negara Korea Selatan menjadi suatu perkara yang diminati dan digilai oleh masyarakat Malaysia pada hari ini. Tidak kira dari segi makanannya, hiburannya, teknologinya dan sebagainya menjadi trend kepada masyarakat Malaysia hari ini. Adakah dengan ikutan budaya negara Korea Selatan ini menimbulkan persoalan yang boleh menyebabkan keraguan dan pengaruh yang tidak dapat dikawal atas diri individu itu sendiri. Isu status makanan halal diperkatakan dengan hebat sejak akhir-akhir ini. Adakah perkara ini terlepas pandang oleh sesetengah pihak yang berwajib atau terdapat juga pihak berwajib yang hanya mendiamkan diri berkenaan isu ini. Isu ini akan diperbincangkan dengan lebih mendalam dan hangat lagi selepas ini.


Namun begitu, makanan yang berasal dari negara Korea Selatan sememangnya mempunyai keunikannya yang tersendiri hinggakan masyarakat Malaysia gemar dan suka akan makanan Korea Selatan. Pelbagai jenis makanan yang terdapat di negara Korea Selatan dan kita boleh lihat sahaja makanan mereka hari ini dibanjiri di pusat-pusat membeli belah yang mempunyai premis yang menjual dan menyediakan makanan mereka. Masyarakat Malaysia sememangnya gemar dan makanan negara Korea Selatan pada hari ini menjadi antara salah satu menu yang menjadi pilihan dan harus dicuba oleh semua. Oleh yang demikian, topik perbincangan yang seterusnya akan menjurus kepada sepuluh makanan khas atau tradisional Korea Selatan dan kita akan lihat apakah terdapat makanan yang sama atau adakah makanan tersebut ada yang berbeza. Kita juga akan berbincang berkenaan isu status halal makanan Korea Selatan ini dan juga adakah makanan Korea Selatan ini mempunyai kebaikannya yang tersendiri.

2.0       SEPULUH MAKANAN KHAS / TRADISIONAL KOREA SELATAN

               2.1        Kimchi




Kimchee atau kimchi adalah masakan khas Korea yang diperbuat daripada sayur-sayuran yang ditapai dengan aneka macam bumbu dan biasanya mempunyai rasa pedas dan asam. Sayur-sayuran yang biasa dibuat kimchi adalah sawi (paling kerap), lobak, atau timun. Sementara rempah yang digunakan adalah cili, halia, bawang besar, bawang putih, pes udang, dan sos ikan. Kimchi biasanya dibuat dalam jumlah besar sekaligus kerana makanan ini boleh tahan lama jika disimpan dengan baik. Di Korea, kimchi juga banyak dijual dalam bungkusan. Untuk penyajiannya, kimchi dipotong dan dihidangkan langsung sendiri sebagai lauk atau juga boleh digunakan sebagai bahan makanan Korea lain seperti kimchi stew (Kimchi jjigae), pancake kimchi (kimchijeon), sup kimchi (kimchiguk), dan nasi goreng kimchi (kimchi bokkeumbap). Kimchi merupakan masakan yang sangat popular dan sudah menjadi masakan kebangsaan Korea, bukan hanya sekadar masakan tradisional daerah. Kimchi juga menjadi bahagian penting dalam masakan dan kebudayaan Korea, dan hampir tak pernah absen dari setiap waktu makan orang Korea. Bahkan saking melekatnya kimchi dengan kebudayaan Korea, kalau orang bule bilang "cheeese" ketika bergambar, orang Korea akan bilang ... "kimcheee".


2.2       Kimbap



Gimbap atau kimbap adalah makanan khas Korea yang diperbuat daripada nasi putih (bap) dan isian berupa potongan ikan, daging, telur, dan sayur-sayuran, yang dilancarkan dengan lembaran rumput laut kering (gim) lalu dipotong kecil-kecil untuk satu kali makan. Satu gulung kimbap biasanya dibuat menjadi 6-8 potong. Bentuk gulungannya boleh bulat atau segi tiga, dan rumput laut mereka juga boleh digulung di bahagian dalam, walaupun pada umumnya ada di bahagian luar. Di Korea, sayur-sayuran yang biasa digunakan adalah timun, bayam, lobak merah, dan jeruk lobak (danmuji), manakala nasinya sedikit dibumbui dengan garam dan minyak bijan. Isiannya boleh sangat berbeza-beza dan mudah diubahsuai, bergantung keinginan, selera, atau kreativiti. Dan cara penyajiannya juga boleh dihidangkan begitu sahaja atau kalau di Indonesia banyak ditambah bahan tambahan seperti mayonaise dan bahan lain agar lebih tasty :). Nah, seiring dengan demam K-pop, drama Korea, dan juga populariti Korea secara umum, kini di Indonesia juga sudah banyak restauran-restauran yang khusus menghidangkan makanan popular khas Korea, salah satunya adalah kimbap. Jadi kalau belum berkesempatan ke Korea, boleh mencuba dulu kimbap ala Indonesia atau juga sushi gulung :)   
                    
2.3       Bibimbap


Satu lagi makanan asal Korea yang sama namanya iaitu Bibimbap . Seperti namanya yang bermaksud "nasi campur " ,bibimbap adalah nasi campur ala Korea yang diperbuat daripada nasi putih dan aneka macam lauk dan sayur-sayuran serta sos sambal. Untuk penyajiannya, bibimbap disajikan dalam mangkuk dengan lauk disusun sedemikian rupa agar warnanya kelihatan berbeza dan menarik, baru dikacau - kacau masa akan dimakan . Bibimbap juga ada yang dibentangkan di dalam periuk / mangkuk panas seperti halnya hot plate dengan kuning telur mentah diletakkan secara langsung di tengah lauk - lauknya : D

2.4       Bulgogi


Bulgogi atau pulgogi adalah masakan khas Korea Selatan yang terbuat dari lembaran - lembaran daging lembu yang dihiris tipis - tipis dan dimasak dengan cara dipanggang atau di tumis dalam pan . Lembaran - lembaran daging ini sebelum dimasak biasanya dimarinasi dulu dengan campuran kicap , gula , minyak bijan , bawang putih , lada , dan juga rempah lain seperti halia agar rasanya lebih lazat dan teksturnya lebih lembut . Bulgogi biasanya disajikan bersama banyak macam lauk lain yang masing - masing disajikan dalam mangkuk - mangkuk kecil ( sangat khas Korea ! ) . Daging bulgogi panggang juga terkadang diberi sedikit sos sambal dan dimakan dengan cara dibungkus dengan daun salad bersama nasi dan lauk - lauk lain , kemudian disumbat dalam mulut : D . Sayur-sayuran berdaun lain juga boleh dipakai , tapi yang paling sering adalah daun salad . Saya juga pernah liat ada yang membungkus lauk dengan lembaran rumpul laut , tetapi tidak yakin itu bulgogi atau bukan , hehe ..
                 2.5       Ramyeon atau Ramen


Ramen atau Ramyeon adalah mie instan versi Korea . Bukan hanya orang Indonesia sahaja yang gemar makan mie instan , orang Korea juga suka . Hampir di setiap drama Korea pasti ada adegan makan ramen atau Ramyeon ( baca : ramyun ) , dan sukanya disajikan langsung bersama pancinya lalu makan dengan tudung atau bahkan dari kualinya langsung : p . Penyajiannya dan cara makannya juga sama seperti di Indonesia , boleh dimasak biasa atau dengan ditambah bahan lain seperti sayur-sayuran atau telur . Walaupun begitu , mie instan di Korea pada umumnya mempunyai rasa pedas , dengan kuah yang kelihatan lebih kental dan mie yang kelihatan lebih besar , kenyal , dan yummy daripada produk - produk mi segera dalam negeri . Jenama ramen yang paling laris di Korea Selatan adalah Shin Ramyun yang juga popular di China dan Amerika Syarikat.
                       
2.6       Jjajangmyeon


Chajangmyeon atau Jjajangmyeon adalah salah satu hidangan mi khas Korea yang diperbuat daripada mi yang dicampur dengan sos soya hitam kental, sayur-sayuran, potongan daging (daging lembu atau babi), dan terkadang makanan laut. Sama seperti mie ayam yang ada di Indonesia. Mie yang digunakan untuk membuat jjajangmyeon adalah mie yang besar-besar dan diperbuat daripada tepung. Sementara sausnya diperbuat daripada pes kacang soya hitam yang dimasak bersama hirisan bawang, daging giling atau potongan makanan laut, dan bahan lain. Air pati biasanya juga ditambah untuk mengurangkan rasa masin dari pes kacang soya, dan jagung atau pati kentang juga ditambah agar kuah lebih kental.

Cara penyajiannya, jjajangmyun selalu disajikan dengan danmuji atau jeruk lobak dengan sos soya diletakkan panas-panas di atas mi, dan kadang-kadang ditambah potongan timun. Sebelum memakannya jajangmyeon perlu dikacau rata seperti halnya makan mie ayam. Jjajangmyeon ini juga termasuk makanan khas Korea yang sangat popular, dan tentu saja sering muncul dalam drama Korea (plis, jangan bosen-bosen denger saya sebut-sebut "drama Korea": ​​p). Seringnya mereka makan mie pes kacang soya hitam ini dengan lahap dan lugunya hingga mulut belepotan dengan pes kacang soya hitam :)) * jadi ingat salah satu adegan di Coffee Prince *
                       
2.7       Japchae atau Chapchae


Hmm ... chapchae ? Adakah sama dengan capcay di Indonesia ? Mari kita risik . Chapchae atau japchae adalah masakan khas Korea yang diperbuat daripada mi tepung ubi yang ditumis bersama aneka macam sayur-sayuran , biasanya lobak merah , bayam , atau cendawan yang dihiris panjang tipis - tipis , dan diberi kicap dan gula ( Oo ternyata beza dengan capcay di Indonesia , tapi mirip dengan tumis bihun :) ) cuma bihunnya lebih besar jadi lebih terasa kenyalnya ) . Japchae biasanya juga diberi garnish hirisan cili dan biji bijan dan kadang-kadang disajikan bersama daging .

 

                   2.8       Sup Rumput Laut Korea (Miyeok Guk)


Seperti namanya : " miyeok " yang bererti rumput laut dan " guk " yang bermaksud sup , Miyeok Guk adalah sup rumput laut khas Korea . Sup ini biasanya dibuat dengan merendam rumput laut kering dalam air hingga lembut kemudian memasukkannya ke dalam air kaldu sapi atau ikan . Sup kemudian dibumbui dengan kicap atau garam dan juga minyak bijan dan bawang putih .

Di Korea, miyeok guk biasanya digunakan oleh wanita selepas melahirkan kerana mempunyai kandungan kalsium dan iodin yang tinggi , yang penting bagi ibu menyusui . Ibu hamil biasanya juga mengambil ini selama masa kehamilan . Kerana itu , di Korea ada tradisi makan sup rumput laut pada hari ulang tahun untuk mengingatkan pada makanan pertama yang ibu mereka makan , yang juga bermakna mereka penggunaan secara tidak langsung melalui ASI yang diberikan . Tradisi minum sup rumput laut saat ulang tahun ini dipercayai akan membawa nasib selama setahun kedepan :)

 

                 2.9       Kuih Beras (Tteok)


Tteok atau kuih beras adalah kuih beras khas korea yang diperbuat daripada tepung beras yang dimasak dengan cara dikukus, direbus , atau digoreng . Selain tepung beras (atau biasa disebut sweet rice), beberapa jenis Tteok juga boleh dibuat dari tepung beras biasa. Kuih beras merupakan makanan yang sinonim dengan perayaan. Di Korea, ada tradisi dan kebiasaan makan sup kuih beras (Tteokguk) masa hari pertama tahun baru Korea untuk menandakan kemenangan dan juga bertambahnya usia. Ada juga tradisi makan kuih beras manis saat pesta perkawinan dan juga ulang tahun, dan makansongpyeon iaitu kuih beras manis yang lembut dengan isian, pada hari Chuseok (hari Thanksgiving di Korea)


Kuih beras sendiri macam-macam bentuknya dan beratus-ratus jenisnya. Sehingga tidak hanya boleh dimakan pada acara-acara tertentu tetapi juga sepanjang tahun. Satu jenis kuih beras yang popular dan sering dijumpai sebagai jajanan kaki lima khas Korea adalah kuih beras pedas atau TteokBokKi. Jenis kuih beras lain adalah hwajeon yang berupa lempeng atau kuih beras manis yang di atasnya diberi hiasan kelopak bunga azalea, kekwa, atau bunga lain yang boleh dimakan.

Dari segi bahannya, kuih beras juga berbeza-beza mulai dari yang komplit dengan buah atau kacang-kacangan, hingga yang tanpa rasa untuk dimasak sehari-hari sebagai bahan makanan lain (seperti untuk TteokBokKi atau Tteokguk). Beberapa bahan yang biasa digunakan untuk membuat pelbagai jenis kuih beras adalah kacang hijau, kacang merah, pes kacang merah manis, aneka buah-buahan kering, biji dan minyak bijan, gula, dan biji malar hijau. Sebagai salah satu makanan khas dan bahagian dari tradisi Korea, kuih beras juga sering muncul dalam drama-drama Korea. Kalau anda ke Korea, melihat pembuatan Tteok atau kuih beras secara tradisional juga boleh menjadi satu pengalaman yang menarik.

 

                 2.10     Gurita Hidup atau Sannakji


Salah satu makanan khas Korea yang unik adalah sebuah hidangan yang disebut sannakji. Sannakji adalah salah satu jenis makanan mentah khas Korea yang berupa sotong hidup bersaiz kecil yang dipotong kecil-kecil, biasanya ditaburi dengan minyak dan biji bijan, lalu dimakan terus hidup-hidup. Potongan-potongan sotong ini biasanya masih bergerak dan menggeliat-geliat saat disajikan dalam piring, dan juga pada masa akan dimasukkan ke dalam mulut. Selain dipotong-potong, sannakji juga boleh disajikan utuh, dan tentu saja ... hidup-hidup .
         Untuk memakannya, perlu diketahui bahawa lubang-lubang sedutan pada potongan tantakel-tantakel sotong ini masih aktif sehingga perlu hati-hati ketika memakannya. Dan lebih ekstra hati-hati lagi jika yang dimakan adalah sotong utuh, apatah lagi jika saiznya agak besar. Kerana lubang-lubang pembersih ini boleh melekat pada tekak saat ditelan atau bahkan pada mulut yang boleh menyebabkan pemakannya tercekik atau tercekik, dan hal ini bisa berbahaya. Beberapa kes tersedak akibat makan sotong seperti ini juga telah dilaporkan, jadi jika anda belum pernah memakan sannakji dan tetap tidak mahu memakannya, tak perlu memaksakan diri. Selain risiko tersedak tadi, boleh juga menimbulkan rasa tidak selesa seperti mual atau muntah jika perut anda tidak sesuai. Malahan, tidak ada kok yang perlu anda buktikan dengan memakannya: p Tetapi bagi anda yang suka cabaran dan yakin dapat mengatasinya, makan sannakji atau sotong hidup khas Korea ini boleh menjadi pengalaman tersendiri and gives you another sense of achievement.

3.0       ISU STATUS HALAL
Terdapat isu mi segera Korea yang diragui status halal apabila produk keluaran mereka di bawa masuk di Malaysia untuk tujuan eksport. Namun demikian, cop tanda HALAL berada di bungkusan mee segera tersebut namun masih diragui status Halalnya. Pihak Jabatan Kemajuan Islam Malaysia (JAKIM) menyiasat perkara ini terhadap mi segera dari Korea yang diragui status halalnya. Menurut Unit Hal Ehwal Korporat Bahagian Hab Halal, hasil siasatan akan dimaklumkan dalam masa yang terdekat. “Untuk makluman pengguna, mi segera ini merupakan produk Korea yang telah mendapat pengesahan daripada Korea Muslim Foundation (KMF) iaitu salah sebuah Badan Pensijilan Halal yang diiktiraf oleh Jakim.“Namun begitu, status logo dan kehalalan produk tersebut belum dapat dikenal pasti. Siasatan bersama pihak KMF di Korea sedang giat dilakukan. Hasil siasatan akan dimaklumkan dalam masa terdekat,” (Sinar Harian Online, 10 April 2016). Perkara ini menjadi perbualan hangat apabila paparan skrin yang tersebar di Facebook yang menunjukkan perbualan tentang status halal mi segera dari Korea itu menjadi viral kerana didakwa mengandungi unsur syubhah gara-gara menggunakan mesin sama dengan produk yang mengandungi unsur babi. Menurut Jakim lagi, setiap badan pensijilan halal luar negara yang diiktiraf telah diaudit berdasarkan prosedur dan piawaian ditetapkan oleh pihaknya. “Pengguna diharap tidak membuat andaian awal sehingga pengesahan daripada pihak KMF diperoleh,” (Sinar Harian Online, 10 April 2016).
Namun begitu, mengikut sumber daripada Sinar Harian Online bertarikh 14 Ogos 2015, Korea Selatan berhasrat menjalin kerjasama dengan Jabatan Kemajuan Islam Malaysia (Jakim) untuk mengeluarkan lebih banyak produk makanan halal negara itu bagi pasaran lebih luas di negara Islam. Duta Korea Selatan di Malaysia, Cho Byungjae menyatakan bahawa sebagai hab global industri makanan halal, Malaysia merupakan platform terbaik menerajui visi negara itu untuk memperluas pasaran makanan halalnya. Korea Selatan menjangkakan pertumbuhan pesat dalam industri makanan halal memandangkan pasaran halal global berada pada US$1.088 trilion pada 2012, dan ia dijangka meningkat lagi pada masa depan. Mereka yakin Korea dan Malaysia boleh melaksanakan perkongsian yang sangat baik dalam bidang ini (industri halal). Keupayaan teknologi pembuatan Korea dan kemajuan Malaysia dalam sektor ini, jika boleh menggabungkan dua faktor ini, mereka rasa ia akan mempunyai potensi yang besar untuk pengembangan pada masa hadapan. Korea Selatan sentiasa berusaha untuk menceburi pasaran halal dan pasaran Malaysia adalah sangat penting untuk produk pertanian dan makanan. Mereka mahu menembusi negara di Asia Barat. Eksport produk makanan Korea Selatan ke Malaysia mencecah US$100 juta tahun lepas. Pameran K-Food 2015 juga diadakan dan berlangsung selama tiga hari mulai hari ini di Pusat Pameran Mid Valley yang merupakan festival makanan Korea yang disediakan khusus untuk pengguna yang memilih makanan halal. Acara anjuran Perbadanan Makanan dan Perikanan-Agro Korea dan diakui oleh Kementerian Pertanian, Makanan dan Hubungan Luar Bandar Korea itu terdiri daripada lebih 10 pempamer. Antara makanan yang ditonjolkan adalah Bibimbap (nasi campur), Bulgogi (daging perap dipanggang), Kimchi (sayur jeruk). Malaysia merupakan negara pertama mempromosi Pameran K-Food, yang kini dikembangkan ke empat negara tahun ini iaitu China, Vietnam, Indonesia dan Emiriyah Arab Bersatu.
Bagi yang masih meragui status halal makanan Korea Selatan ini, salah satu laman web daripada Portal Islam dan Melayu, www.ismaweb.net menyatakan bahawa Korea Selatan mula menggalakkan restoran tempatan di negaranya untuk menghidangkan makanan halal. Dengan memperkenalkan sistem pensijilan halal baru, salah seorang pegawai di Pertubuhan Pelancongan Korea Selatan (KTOmenyatakan bahawa, kira-kira 200 restoran makanan halal akan dikeluarkan untuk anduan pada Ogos 2016. Restoran halal disahkan berdasarkan lima peringkat yang mana ianya perlu mematuhi sepenuhnya syarat-syarat Persekutuan Muslim Korea. Untuk rekod, KTO memaklumkan bahawa hampir 740,000 pelancong Muslim telah melawat Korea Selatan pada tahun lalu dan sebahagian besarnya adalah pelancong dari Malaysia dan Indonesia. Dijangka jumlah itu akan meningkat kepada 800,000 pada tahun ini. Ibu kota Seoul mempunyai beberapa pilihan makanan Turki dan KTO telah mengiktiraf sebahagiannya sebagai restoran halal di daerah itu. Oleh yang demikian, janganlah berasa takut dan ragu-ragu hendak mencuba makanan popular atau tradisional Korea Selatan kerana ia sememangnya halal untuk dimakan kepada mereka yang beragama Islam.

4.0       KEBAIKAN MAKANAN KOREA SELATAN

Untuk pengetahuan semua, makanan masakan Korea Selatan gemar menggunakan lobak putih. Oleh itu, lobak putih sememangnya banyak memberikan kebaikan dan manfaat kepada kesihatan. Antaranya adalah:

4.1       Mengurangkan Risiko Kanser.
Kanser adalah penyakit yang sangat ditakuti, tetapi malangnya ia tidak begitu luar biasa pada hari ini. Lobak mengandungi fitokimia yang mempunyai ciri-ciri anti-karsinogenik. Selain itu juga mempunyai vitamin C yang membantu menjaga tubuh dan sel-sel yang sentiasa sihat, sekali gus mencegah pertumbuhan sel-sel kanser.

4,2       Memastikan tekanan darah anda normal dan stabil.
Lobak mempunyai ciri-ciri anti-hipertensi yang membantu dalam mengawal tekanan darah tinggi. Juga mengandungi kalium iaitu sangat membantu dalam menangani kesan buruk akibat tekanan darah yang tinggi akibat pengambilan sodium(garam) yang berlebihan.

4.3       Baik untuk pesakit kencing manis.

Insulin ialah suatu hormon yang dirembeskan oleh pankreas yang bertanggungjawab dalam penyerapan glukosa. Pesakit kencing manis sama ada yang tidak dapat menyerap insulin badan mereka atau yang tidak dapat menghasilkan insulin sama sekali. Oleh kerana itu, mereka tidak boleh makan makanan bergula atau berkanji. Tinggi serat dan dengan indeks glycemic yang rendah, pesakit diabetes boleh menikmati lobak kerana ia tidak menyebabkan tahap gula dalam darah meningkat.

4.4       Melawan demam dan batuk.
Jika anda terdedah kepada batuk berterusan dan demam sejuk, ia mungkin idea yang baik untuk memasukkan lobak dalam diet anda. Lobak putih mempunyai ciri-ciri anti-kongestif yang membantu dalam merembes mukus pada tekak anda. Selain itu, lobak juga meningkatkan daya imuniti anda yang berguna untuk melawan jangkitan yang membawa kepada demam dan batuk.

4.5       Membantu anda pulih dari penyakit kuning (Jaundis).

Lobak adalah anti-toksin yang sangat kuat untuk menghapuskan toksin. Ini membantu memelihara fungsi sistem hati dan perut anda dalam keadaan bebas kuman. Apa yang membuatkan lobak berkesan dalam mengawal penyakit kuning ialah ia membantu mengawal jumlah bilirubin dalam darah dan meningkatkan bekalan oksigen dalam badan. Ini membantu mencegah kemusnahan sel-sel darah merah yang disebabkan oleh penyakit kuning .

4.6       Melawan sembelit.

Lobak mempunyai kandungan serat yang tinggi yang membantu meloloskan makanan yang terperangkap di dalam kolon anda. Selain itu, ia membantu memudahkan rembesan hempedu yang sekali lagi adalah baik untuk sistem penghadaman anda.

4.7       Membantu menurunkan berat badan.

Lobak amat rendah kalori dan sangat tinggi kandungan serat. Dengan hidangan 100g tunggal yang mengandungi hanya 16 kalori , lobak boleh menjadi sebahagian daripada mana-mana diet untuk menurunkan berat badan.

4.8       Melegakan sengatan gigitan serangga.

Lobak mempunyai ciri-ciri anti-priuritic yang menjadikannya penawar berkesan untuk gigitan serangga. Jus lobak juga boleh digunakan untuk meredakan keradangan, mengurangkan kesakitan dan melegakan kawasan yang digigit . 

4.9       Memastikan anda lebih muda.

Mengandungi vitamin C dan antioksidan, lobak boleh dimakan untuk mengelakkan kulit anda daripada kerosakan akibat radikal bebas. Anda juga boleh memblenderkan lobak putih dan menampalkannya pada kulit anda agar kulit menjadi lebih segar dan tegang.

5.0       RUMUSAN

Kepelbagaian juadah dan makanan tradisi Korea Selatan memberikan satu citarasa yang baharu kepada masyarakat Malaysia. Kemungkinan rasa dan bahan-bahan yang digunakan dalam masakan makanan Korea Selatan ini boleh diaplikasikan dan diinovasikan menjadi makanan yang lebih mencirikan budaya Malaysia pada masa akan datang. Kesesuaian itu menjadikan masyarakat Malaysia serasi dengan makanan tradisi Korea Selatan ini dan kita sememangnya boleh menerima makanan mereka dengan baik. Walaupun begitu, makanan tradisi mereka boleh dimbil kira sebagai makanan yang mempunyai banyak khasiat yang boleh dipelajari oleh masyarakat Malaysia.
Keraguan status halal bagi pelbagai jenis makanan Korea Selatan menyebabkan ramai masyarakat Malaysia tidak berani untuk mencuba kerana bimbang ianya mengandungi bahan-bahan yang tidak dibenarkan dan dilarang sama sekali dalam ajaran agama Islam. Sebagai umat Islam, kita seharusnya berjaga-jaga dalam isu makanan yang diragui status Halal dan Haramnya kerana bimbang ia akan mempengaruhi iman dan rohaniah dalaman kita sebagai muslimin dan muslimat. Namun begitu, umat Islam terutamanya harus berpegang teguh dan berpendirian tetap dalam membuat keputusan membabitkan makanan dan minuman. Tidak salah untuk mencuba sesuatu yang baharu tetapi ia mestilah berlandaskan kepada ajaran agama Islam yang mencakupi pelbagai aspek dalam kehidupan kita sebagai manusia-Nya. Oleh yang demikian, apabila terdapat pelbagai spekulasi berkenaan isu keraguan status halal terhadap makanan dan minuman terutamanya di laman-laman media sosial sekarang iaitu Facebook, Twitter, Instagram dan sebagainya, janganlah kita cepat melatah dan berkongsi sesuatu perkara yang terburu-buru dan tidak diselidiki kesahihan maklumatnya terlebih dahulu. Sebaliknya, kita harus mencari maklumat tersebut dengan betul dan mempercayai sumber yang sahih dan boleh dipercayai untuk mengelakkan daripada sebarang unsur fitnah dan tuduhan yang tidak berasas.  Oleh itu, selamat menjamu selera dengan makanan-makanan halal Korea Selatan dan rasai pengalamannya sendiri untuk berkongsi kegembiraan bersama dengan orang yang tersayang.


RUJUKAN


Itskoreanworld.wordpress. 10 Makanan Tradisional Korea. https://itskoreanworld.wordpress.com/2013/03/22/10-makanan-tradisional-korea/

Raziatul Hanum A.Rajak, (10 April 2016). Jakim Siasat Status Halal Mi Segera Dari Korea. Dipetik daripada Sinar Harian Online. http://www.sinarharian.com.my/nasional/jakim-siasat-status-halal-mi-segera-dari-korea-1.507962

14 Ogos 2015. Makanan halal: Korea Selatan kerjasama Jakim. Dipetik daripada Sinar Harian Online.

8 April 2016. Korea Selatan Perkenal Pensijilan Makanan Halal. Dipetik daripada Portal islam dan melayu. http://www.ismaweb.net/2016/04/korea-selatan-perkenal-pensijilan-makanan-halal/

2 April 2014. Ketahui khasiat makanan anada. Khasiat Lobak Putih. Dipetik daripada



No comments:

Post a Comment