1.0 PENGENALAN
Zaman teknologi masa kini membolehkan manusia mengetahui berbagai-bagai perkara. Keinginan untuk mencuba, merasa, menikmati sesuatu perkara tidak kira sama ada apa sahaja yang boleh dilakukan dalam aspek hiburan, makanan, ilmiah dan sebagainya menjadi keinginan kepada semua manusia untuk mencuba sesuatu yang baharu. Pelbagai negara dengan pelbagai budaya, adat, makanan, status, kehidupan dan sebagainya menjadi faktor utama kepada seluruh manusia untuk mengetahui dan mempelejarai perkara yang baharu yang belum pernah diketahui. Oleh yang demikian, perkara yang ingin diperbincangkan adalah berkenaan makanan yang berasal dari negara Korea Selatan. Di Malaysia, apa-apa sahaja yang berkenaan dengan negara Korea Selatan menjadi suatu perkara yang diminati dan digilai oleh masyarakat Malaysia pada hari ini. Tidak kira dari segi makanannya, hiburannya, teknologinya dan sebagainya menjadi trend kepada masyarakat Malaysia hari ini. Adakah dengan ikutan budaya negara Korea Selatan ini menimbulkan persoalan yang boleh menyebabkan keraguan dan pengaruh yang tidak dapat dikawal atas diri individu itu sendiri. Isu status makanan halal diperkatakan dengan hebat sejak akhir-akhir ini. Adakah perkara ini terlepas pandang oleh sesetengah pihak yang berwajib atau terdapat juga pihak berwajib yang hanya mendiamkan diri berkenaan isu ini. Isu ini akan diperbincangkan dengan lebih mendalam dan hangat lagi selepas ini.
Namun begitu, makanan yang berasal dari negara Korea Selatan sememangnya mempunyai keunikannya yang tersendiri hinggakan masyarakat Malaysia gemar dan suka akan makanan Korea Selatan. Pelbagai jenis makanan yang terdapat di negara Korea Selatan dan kita boleh lihat sahaja makanan mereka hari ini dibanjiri di pusat-pusat membeli belah yang mempunyai premis yang menjual dan menyediakan makanan mereka. Masyarakat Malaysia sememangnya gemar dan makanan negara Korea Selatan pada hari ini menjadi antara salah satu menu yang menjadi pilihan dan harus dicuba oleh semua. Oleh yang demikian, topik perbincangan yang seterusnya akan menjurus kepada sepuluh makanan khas atau tradisional Korea Selatan dan kita akan lihat apakah terdapat makanan yang sama atau adakah makanan tersebut ada yang berbeza. Kita juga akan berbincang berkenaan isu status halal makanan Korea Selatan ini dan juga adakah makanan Korea Selatan ini mempunyai kebaikannya yang tersendiri.
2.0 SEPULUH
MAKANAN KHAS / TRADISIONAL KOREA SELATAN
Kimchee atau
kimchi adalah masakan khas Korea yang diperbuat daripada sayur-sayuran yang
ditapai dengan aneka macam bumbu dan biasanya mempunyai rasa pedas dan asam.
Sayur-sayuran yang biasa dibuat kimchi adalah sawi (paling kerap), lobak, atau
timun. Sementara rempah yang digunakan adalah cili, halia, bawang besar, bawang
putih, pes udang, dan sos ikan. Kimchi biasanya dibuat dalam jumlah besar
sekaligus kerana makanan ini boleh tahan lama jika disimpan dengan baik. Di
Korea, kimchi juga banyak dijual dalam bungkusan. Untuk penyajiannya, kimchi
dipotong dan dihidangkan langsung sendiri sebagai lauk atau juga boleh
digunakan sebagai bahan makanan Korea lain seperti kimchi stew (Kimchi jjigae),
pancake kimchi (kimchijeon), sup kimchi (kimchiguk), dan nasi goreng kimchi
(kimchi bokkeumbap). Kimchi merupakan masakan yang sangat popular dan sudah
menjadi masakan kebangsaan Korea, bukan hanya sekadar masakan tradisional
daerah. Kimchi juga menjadi bahagian penting dalam masakan dan kebudayaan
Korea, dan hampir tak pernah absen dari setiap waktu makan orang Korea. Bahkan
saking melekatnya kimchi dengan kebudayaan Korea, kalau orang bule bilang
"cheeese" ketika bergambar, orang Korea akan bilang ...
"kimcheee".
2.2 Kimbap
Gimbap atau kimbap adalah makanan khas Korea yang diperbuat daripada nasi putih (bap) dan isian berupa potongan ikan, daging, telur, dan sayur-sayuran, yang dilancarkan dengan lembaran rumput laut kering (gim) lalu dipotong kecil-kecil untuk satu kali makan. Satu gulung kimbap biasanya dibuat menjadi 6-8 potong. Bentuk gulungannya boleh bulat atau segi tiga, dan rumput laut mereka juga boleh digulung di bahagian dalam, walaupun pada umumnya ada di bahagian luar. Di Korea, sayur-sayuran yang biasa digunakan adalah timun, bayam, lobak merah, dan jeruk lobak (danmuji), manakala nasinya sedikit dibumbui dengan garam dan minyak bijan. Isiannya boleh sangat berbeza-beza dan mudah diubahsuai, bergantung keinginan, selera, atau kreativiti. Dan cara penyajiannya juga boleh dihidangkan begitu sahaja atau kalau di Indonesia banyak ditambah bahan tambahan seperti mayonaise dan bahan lain agar lebih tasty :). Nah, seiring dengan demam K-pop, drama Korea, dan juga populariti Korea secara umum, kini di Indonesia juga sudah banyak restauran-restauran yang khusus menghidangkan makanan popular khas Korea, salah satunya adalah kimbap. Jadi kalau belum berkesempatan ke Korea, boleh mencuba dulu kimbap ala Indonesia atau juga sushi gulung :)
2.3 Bibimbap
Satu lagi makanan asal Korea yang sama namanya iaitu Bibimbap . Seperti namanya yang bermaksud "nasi campur " ,bibimbap adalah nasi campur ala Korea yang diperbuat daripada nasi putih dan aneka macam lauk dan sayur-sayuran serta sos sambal. Untuk penyajiannya, bibimbap disajikan dalam mangkuk dengan lauk disusun sedemikian rupa agar warnanya kelihatan berbeza dan menarik, baru dikacau - kacau masa akan dimakan . Bibimbap juga ada yang dibentangkan di dalam periuk / mangkuk panas seperti halnya hot plate dengan kuning telur mentah diletakkan secara langsung di tengah lauk - lauknya : D
2.4 Bulgogi
Bulgogi atau
pulgogi adalah masakan khas Korea Selatan yang terbuat dari lembaran - lembaran
daging lembu yang dihiris tipis - tipis dan dimasak dengan cara dipanggang atau
di tumis dalam pan . Lembaran - lembaran daging ini sebelum dimasak biasanya
dimarinasi dulu dengan campuran kicap , gula , minyak bijan , bawang putih ,
lada , dan juga rempah lain seperti halia agar rasanya lebih lazat dan
teksturnya lebih lembut . Bulgogi biasanya disajikan bersama banyak macam lauk
lain yang masing - masing disajikan dalam mangkuk - mangkuk kecil ( sangat khas
Korea ! ) . Daging bulgogi panggang juga terkadang diberi sedikit sos sambal
dan dimakan dengan cara dibungkus dengan daun salad bersama nasi dan lauk -
lauk lain , kemudian disumbat dalam mulut : D . Sayur-sayuran berdaun lain juga
boleh dipakai , tapi yang paling sering adalah daun salad . Saya juga pernah
liat ada yang membungkus lauk dengan lembaran rumpul laut , tetapi tidak yakin
itu bulgogi atau bukan , hehe ..
Ramen atau
Ramyeon adalah mie instan versi Korea . Bukan hanya orang Indonesia sahaja yang
gemar makan mie instan , orang Korea juga suka . Hampir di setiap drama Korea
pasti ada adegan makan ramen atau Ramyeon ( baca : ramyun ) , dan sukanya
disajikan langsung bersama pancinya lalu makan dengan tudung atau bahkan dari
kualinya langsung : p . Penyajiannya dan cara makannya juga sama seperti di
Indonesia , boleh dimasak biasa atau dengan ditambah bahan lain seperti
sayur-sayuran atau telur . Walaupun begitu , mie instan di Korea pada umumnya
mempunyai rasa pedas , dengan kuah yang kelihatan lebih kental dan mie yang
kelihatan lebih besar , kenyal , dan yummy daripada produk - produk mi segera
dalam negeri . Jenama ramen yang paling laris di Korea Selatan adalah Shin
Ramyun yang juga popular di China dan Amerika Syarikat.
2.6 Jjajangmyeon
Chajangmyeon
atau Jjajangmyeon adalah salah satu hidangan mi khas Korea yang diperbuat
daripada mi yang dicampur dengan sos soya hitam kental, sayur-sayuran, potongan
daging (daging lembu atau babi), dan terkadang makanan laut. Sama seperti mie
ayam yang ada di Indonesia. Mie yang digunakan untuk membuat jjajangmyeon
adalah mie yang besar-besar dan diperbuat daripada tepung. Sementara sausnya
diperbuat daripada pes kacang soya hitam yang dimasak bersama hirisan bawang,
daging giling atau potongan makanan laut, dan bahan lain. Air pati biasanya
juga ditambah untuk mengurangkan rasa masin dari pes kacang soya, dan jagung
atau pati kentang juga ditambah agar kuah lebih kental.
Cara
penyajiannya, jjajangmyun selalu disajikan dengan danmuji atau jeruk lobak
dengan sos soya diletakkan panas-panas di atas mi, dan kadang-kadang ditambah
potongan timun. Sebelum memakannya jajangmyeon perlu dikacau rata seperti
halnya makan mie ayam. Jjajangmyeon ini juga termasuk makanan khas Korea yang
sangat popular, dan tentu saja sering muncul dalam drama Korea (plis, jangan bosen-bosen
denger saya sebut-sebut "drama Korea": p). Seringnya mereka makan
mie pes kacang soya hitam ini dengan lahap dan lugunya hingga mulut belepotan
dengan pes kacang soya hitam :)) * jadi ingat salah satu adegan di Coffee
Prince *
Hmm ... chapchae
? Adakah sama dengan capcay di Indonesia ? Mari kita risik . Chapchae atau
japchae adalah masakan khas Korea yang diperbuat daripada mi tepung ubi yang
ditumis bersama aneka macam sayur-sayuran , biasanya lobak merah , bayam , atau
cendawan yang dihiris panjang tipis - tipis , dan diberi kicap dan gula ( Oo
ternyata beza dengan capcay di Indonesia , tapi mirip dengan tumis bihun :) )
cuma bihunnya lebih besar jadi lebih terasa kenyalnya ) . Japchae biasanya juga
diberi garnish hirisan cili dan biji bijan dan kadang-kadang disajikan bersama
daging .
Seperti namanya
: " miyeok " yang bererti rumput laut dan " guk " yang
bermaksud sup , Miyeok Guk adalah sup rumput laut khas Korea . Sup ini biasanya
dibuat dengan merendam rumput laut kering dalam air hingga lembut kemudian
memasukkannya ke dalam air kaldu sapi atau ikan . Sup kemudian dibumbui dengan
kicap atau garam dan juga minyak bijan dan bawang putih .
Di Korea, miyeok
guk biasanya digunakan oleh wanita selepas melahirkan kerana mempunyai
kandungan kalsium dan iodin yang tinggi , yang penting bagi ibu menyusui . Ibu
hamil biasanya juga mengambil ini selama masa kehamilan . Kerana itu , di Korea
ada tradisi makan sup rumput laut pada hari ulang tahun untuk mengingatkan pada
makanan pertama yang ibu mereka makan , yang juga bermakna mereka penggunaan
secara tidak langsung melalui ASI yang diberikan . Tradisi minum sup rumput
laut saat ulang tahun ini dipercayai akan membawa nasib selama setahun kedepan
:)
2.9 Kuih Beras (Tteok)
Tteok atau kuih beras adalah kuih
beras khas korea yang diperbuat daripada tepung beras yang dimasak dengan cara
dikukus, direbus , atau digoreng . Selain tepung beras (atau biasa disebut
sweet rice), beberapa jenis Tteok juga boleh dibuat dari tepung beras biasa.
Kuih beras merupakan makanan yang sinonim dengan perayaan. Di Korea, ada
tradisi dan kebiasaan makan sup kuih beras (Tteokguk) masa hari pertama tahun
baru Korea untuk menandakan kemenangan dan juga bertambahnya usia. Ada juga
tradisi makan kuih beras manis saat pesta perkawinan dan juga ulang tahun, dan
makansongpyeon iaitu kuih beras manis yang lembut dengan isian, pada hari
Chuseok (hari Thanksgiving di Korea)
Kuih beras
sendiri macam-macam bentuknya dan beratus-ratus jenisnya. Sehingga tidak hanya
boleh dimakan pada acara-acara tertentu tetapi juga sepanjang tahun. Satu jenis
kuih beras yang popular dan sering dijumpai sebagai jajanan kaki lima khas
Korea adalah kuih beras pedas atau TteokBokKi. Jenis kuih beras lain adalah
hwajeon yang berupa lempeng atau kuih beras manis yang di atasnya diberi hiasan
kelopak bunga azalea, kekwa, atau bunga lain yang boleh dimakan.
Dari segi
bahannya, kuih beras juga berbeza-beza mulai dari yang komplit dengan buah atau
kacang-kacangan, hingga yang tanpa rasa untuk dimasak sehari-hari sebagai bahan
makanan lain (seperti untuk TteokBokKi atau Tteokguk). Beberapa bahan yang
biasa digunakan untuk membuat pelbagai jenis kuih beras adalah kacang hijau,
kacang merah, pes kacang merah manis, aneka buah-buahan kering, biji dan minyak
bijan, gula, dan biji malar hijau. Sebagai salah satu makanan khas dan bahagian
dari tradisi Korea, kuih beras juga sering muncul dalam drama-drama Korea.
Kalau anda ke Korea, melihat pembuatan Tteok atau kuih beras secara tradisional
juga boleh menjadi satu pengalaman yang menarik.
Salah satu
makanan khas Korea yang unik adalah sebuah hidangan yang disebut sannakji.
Sannakji adalah salah satu jenis makanan mentah khas Korea yang berupa sotong
hidup bersaiz kecil yang dipotong kecil-kecil, biasanya ditaburi dengan minyak
dan biji bijan, lalu dimakan terus hidup-hidup. Potongan-potongan sotong ini
biasanya masih bergerak dan menggeliat-geliat saat disajikan dalam piring, dan
juga pada masa akan dimasukkan ke dalam mulut. Selain dipotong-potong, sannakji
juga boleh disajikan utuh, dan tentu saja ... hidup-hidup .
Untuk memakannya, perlu diketahui
bahawa lubang-lubang sedutan pada potongan tantakel-tantakel sotong ini masih
aktif sehingga perlu hati-hati ketika memakannya. Dan lebih ekstra hati-hati
lagi jika yang dimakan adalah sotong utuh, apatah lagi jika saiznya agak besar.
Kerana lubang-lubang pembersih ini boleh melekat pada tekak saat ditelan atau
bahkan pada mulut yang boleh menyebabkan pemakannya tercekik atau tercekik, dan
hal ini bisa berbahaya. Beberapa kes tersedak akibat makan sotong seperti ini
juga telah dilaporkan, jadi jika anda belum pernah memakan sannakji dan tetap
tidak mahu memakannya, tak perlu memaksakan diri. Selain risiko tersedak tadi,
boleh juga menimbulkan rasa tidak selesa seperti mual atau muntah jika perut
anda tidak sesuai. Malahan, tidak ada kok yang perlu anda buktikan dengan
memakannya: p Tetapi bagi anda yang suka cabaran dan yakin dapat mengatasinya,
makan sannakji atau sotong hidup khas Korea ini boleh menjadi pengalaman
tersendiri and gives you another sense of
achievement.
3.0 ISU
STATUS HALAL
Terdapat isu mi segera Korea yang diragui
status halal apabila produk keluaran mereka di bawa masuk di Malaysia untuk
tujuan eksport. Namun demikian, cop tanda HALAL berada di bungkusan mee segera
tersebut namun masih diragui status Halalnya. Pihak Jabatan Kemajuan Islam
Malaysia (JAKIM) menyiasat perkara ini terhadap mi segera dari Korea yang
diragui status halalnya. Menurut Unit Hal Ehwal Korporat Bahagian Hab Halal,
hasil siasatan akan dimaklumkan dalam masa yang terdekat. “Untuk makluman
pengguna, mi segera ini merupakan produk Korea yang telah mendapat pengesahan
daripada Korea Muslim Foundation (KMF) iaitu salah sebuah Badan Pensijilan
Halal yang diiktiraf oleh Jakim.“Namun begitu, status logo dan kehalalan produk
tersebut belum dapat dikenal pasti. Siasatan bersama pihak KMF di Korea sedang
giat dilakukan. Hasil siasatan akan dimaklumkan dalam masa terdekat,” (Sinar
Harian Online, 10 April 2016). Perkara ini menjadi perbualan hangat apabila
paparan skrin yang tersebar di Facebook yang menunjukkan perbualan tentang status
halal mi segera dari Korea itu menjadi viral kerana didakwa mengandungi unsur
syubhah gara-gara menggunakan mesin sama dengan produk yang mengandungi unsur
babi. Menurut Jakim lagi, setiap badan pensijilan halal luar negara yang
diiktiraf telah diaudit berdasarkan prosedur dan piawaian ditetapkan oleh
pihaknya. “Pengguna diharap tidak membuat andaian awal sehingga pengesahan
daripada pihak KMF diperoleh,” (Sinar Harian Online, 10 April 2016).
Namun begitu, mengikut sumber daripada Sinar
Harian Online bertarikh 14 Ogos 2015, Korea Selatan berhasrat menjalin
kerjasama dengan Jabatan Kemajuan Islam Malaysia (Jakim) untuk mengeluarkan
lebih banyak produk makanan halal negara itu bagi pasaran lebih luas di negara
Islam. Duta Korea Selatan di Malaysia, Cho Byungjae menyatakan bahawa sebagai
hab global industri makanan halal, Malaysia merupakan platform terbaik
menerajui visi negara itu untuk memperluas pasaran makanan halalnya. Korea
Selatan menjangkakan pertumbuhan pesat dalam industri makanan halal memandangkan
pasaran halal global berada pada US$1.088 trilion pada 2012, dan ia dijangka
meningkat lagi pada masa depan. Mereka yakin Korea dan Malaysia boleh
melaksanakan perkongsian yang sangat baik dalam bidang ini (industri halal).
Keupayaan teknologi pembuatan Korea dan kemajuan Malaysia dalam sektor ini,
jika boleh menggabungkan dua faktor ini, mereka rasa ia akan mempunyai potensi
yang besar untuk pengembangan pada masa hadapan. Korea Selatan sentiasa
berusaha untuk menceburi pasaran halal dan pasaran Malaysia adalah sangat
penting untuk produk pertanian dan makanan. Mereka mahu menembusi negara di
Asia Barat. Eksport produk makanan Korea Selatan ke Malaysia mencecah US$100
juta tahun lepas. Pameran K-Food 2015 juga diadakan dan berlangsung selama tiga
hari mulai hari ini di Pusat Pameran Mid Valley yang merupakan festival makanan
Korea yang disediakan khusus untuk pengguna yang memilih makanan halal. Acara
anjuran Perbadanan Makanan dan Perikanan-Agro Korea dan diakui oleh Kementerian
Pertanian, Makanan dan Hubungan Luar Bandar Korea itu terdiri daripada lebih 10
pempamer. Antara makanan yang ditonjolkan adalah Bibimbap (nasi campur),
Bulgogi (daging perap dipanggang), Kimchi (sayur jeruk). Malaysia merupakan
negara pertama mempromosi Pameran K-Food, yang kini dikembangkan ke empat
negara tahun ini iaitu China, Vietnam, Indonesia dan Emiriyah Arab Bersatu.
Bagi yang masih meragui status halal makanan Korea
Selatan ini, salah satu laman web daripada Portal Islam dan Melayu, www.ismaweb.net menyatakan bahawa Korea Selatan mula menggalakkan
restoran tempatan di negaranya untuk menghidangkan makanan halal. Dengan
memperkenalkan sistem pensijilan halal baru, salah seorang pegawai di
Pertubuhan Pelancongan Korea Selatan (KTOmenyatakan bahawa, kira-kira 200
restoran makanan halal akan dikeluarkan untuk anduan pada Ogos 2016. Restoran
halal disahkan berdasarkan lima peringkat yang mana ianya perlu mematuhi
sepenuhnya syarat-syarat Persekutuan Muslim Korea. Untuk rekod, KTO memaklumkan bahawa hampir 740,000 pelancong
Muslim telah melawat Korea Selatan pada tahun lalu dan sebahagian besarnya
adalah pelancong dari Malaysia dan Indonesia. Dijangka jumlah itu akan
meningkat kepada 800,000 pada tahun ini. Ibu kota Seoul mempunyai
beberapa pilihan makanan Turki dan KTO telah mengiktiraf sebahagiannya sebagai
restoran halal di daerah itu. Oleh yang demikian, janganlah berasa takut dan
ragu-ragu hendak mencuba makanan popular atau tradisional Korea Selatan kerana
ia sememangnya halal untuk dimakan kepada mereka yang beragama Islam.
4.0 KEBAIKAN
MAKANAN KOREA SELATAN
Untuk pengetahuan semua,
makanan masakan Korea Selatan gemar menggunakan lobak putih. Oleh itu, lobak
putih sememangnya banyak memberikan kebaikan dan manfaat kepada kesihatan.
Antaranya adalah:
4.1 Mengurangkan Risiko Kanser.
Kanser
adalah penyakit yang sangat ditakuti, tetapi malangnya ia tidak begitu luar
biasa pada hari ini. Lobak mengandungi fitokimia yang mempunyai ciri-ciri
anti-karsinogenik. Selain itu juga mempunyai vitamin C yang membantu menjaga
tubuh dan sel-sel yang sentiasa sihat, sekali gus mencegah pertumbuhan sel-sel
kanser.
4,2 Memastikan tekanan darah anda normal dan stabil.
Lobak
mempunyai ciri-ciri anti-hipertensi yang membantu dalam mengawal tekanan darah
tinggi. Juga mengandungi kalium iaitu sangat membantu dalam menangani kesan
buruk akibat tekanan darah yang tinggi akibat pengambilan sodium(garam) yang
berlebihan.
4.3 Baik
untuk pesakit kencing manis.
Insulin ialah suatu hormon
yang dirembeskan oleh pankreas yang bertanggungjawab dalam penyerapan glukosa.
Pesakit kencing manis sama ada yang tidak dapat menyerap insulin badan mereka
atau yang tidak dapat menghasilkan insulin sama sekali. Oleh kerana itu, mereka
tidak boleh makan makanan bergula atau berkanji. Tinggi serat dan dengan indeks
glycemic yang rendah, pesakit diabetes boleh menikmati lobak kerana ia tidak
menyebabkan tahap gula dalam darah meningkat.
4.4 Melawan
demam dan batuk.
Jika anda terdedah kepada
batuk berterusan dan demam sejuk, ia mungkin idea yang baik untuk memasukkan
lobak dalam diet anda. Lobak putih mempunyai ciri-ciri anti-kongestif yang
membantu dalam merembes mukus pada tekak anda. Selain itu, lobak juga
meningkatkan daya imuniti anda yang berguna untuk melawan jangkitan yang
membawa kepada demam dan batuk.
4.5 Membantu
anda pulih dari penyakit kuning (Jaundis).
Lobak adalah anti-toksin
yang sangat kuat untuk menghapuskan toksin. Ini membantu memelihara fungsi
sistem hati dan perut anda dalam keadaan bebas kuman. Apa yang membuatkan lobak
berkesan dalam mengawal penyakit kuning ialah ia membantu mengawal jumlah
bilirubin dalam darah dan meningkatkan bekalan oksigen dalam badan. Ini
membantu mencegah kemusnahan sel-sel darah merah yang disebabkan oleh penyakit
kuning .
4.6 Melawan
sembelit.
Lobak mempunyai kandungan
serat yang tinggi yang membantu meloloskan makanan yang terperangkap di dalam
kolon anda. Selain itu, ia membantu memudahkan rembesan hempedu yang sekali
lagi adalah baik untuk sistem penghadaman anda.
4.7 Membantu
menurunkan berat badan.
Lobak amat rendah kalori
dan sangat tinggi kandungan serat. Dengan hidangan 100g tunggal yang
mengandungi hanya 16 kalori , lobak boleh menjadi sebahagian daripada mana-mana
diet untuk menurunkan berat badan.
4.8 Melegakan
sengatan gigitan serangga.
Lobak mempunyai ciri-ciri
anti-priuritic yang menjadikannya penawar berkesan untuk gigitan serangga. Jus
lobak juga boleh digunakan untuk meredakan keradangan, mengurangkan kesakitan
dan melegakan kawasan yang digigit .
4.9 Memastikan
anda lebih muda.
Mengandungi vitamin C dan
antioksidan, lobak boleh dimakan untuk mengelakkan kulit anda daripada
kerosakan akibat radikal bebas. Anda juga boleh memblenderkan lobak putih dan
menampalkannya pada kulit anda agar kulit menjadi lebih segar dan tegang.
Kepelbagaian
juadah dan makanan tradisi Korea Selatan memberikan satu citarasa yang baharu
kepada masyarakat Malaysia. Kemungkinan rasa dan bahan-bahan yang digunakan
dalam masakan makanan Korea Selatan ini boleh diaplikasikan dan diinovasikan
menjadi makanan yang lebih mencirikan budaya Malaysia pada masa akan datang.
Kesesuaian itu menjadikan masyarakat Malaysia serasi dengan makanan tradisi
Korea Selatan ini dan kita sememangnya boleh menerima makanan mereka dengan
baik. Walaupun begitu, makanan tradisi mereka boleh dimbil kira sebagai makanan
yang mempunyai banyak khasiat yang boleh dipelajari oleh masyarakat Malaysia.
Keraguan
status halal bagi pelbagai jenis makanan Korea Selatan menyebabkan ramai
masyarakat Malaysia tidak berani untuk mencuba kerana bimbang ianya mengandungi
bahan-bahan yang tidak dibenarkan dan dilarang sama sekali dalam ajaran agama
Islam. Sebagai umat Islam, kita seharusnya berjaga-jaga dalam isu makanan yang
diragui status Halal dan Haramnya kerana bimbang ia akan mempengaruhi iman dan
rohaniah dalaman kita sebagai muslimin dan muslimat. Namun begitu, umat Islam
terutamanya harus berpegang teguh dan berpendirian tetap dalam membuat
keputusan membabitkan makanan dan minuman. Tidak salah untuk mencuba sesuatu
yang baharu tetapi ia mestilah berlandaskan kepada ajaran agama Islam yang
mencakupi pelbagai aspek dalam kehidupan kita sebagai manusia-Nya. Oleh yang
demikian, apabila terdapat pelbagai spekulasi berkenaan isu keraguan status
halal terhadap makanan dan minuman terutamanya di laman-laman media sosial
sekarang iaitu Facebook, Twitter, Instagram dan sebagainya, janganlah kita
cepat melatah dan berkongsi sesuatu perkara yang terburu-buru dan tidak
diselidiki kesahihan maklumatnya terlebih dahulu. Sebaliknya, kita harus
mencari maklumat tersebut dengan betul dan mempercayai sumber yang sahih dan
boleh dipercayai untuk mengelakkan daripada sebarang unsur fitnah dan tuduhan
yang tidak berasas. Oleh itu, selamat
menjamu selera dengan makanan-makanan halal Korea Selatan dan rasai
pengalamannya sendiri untuk berkongsi kegembiraan bersama dengan orang yang
tersayang.
RUJUKAN
Explorer GiudeBook. 10 Makanan Khas Korea
Selatan. http://explorerguidebook.blogspot.my/2013/09/10-makanan-khas-populer-korea-selatan.html
Itskoreanworld.wordpress. 10 Makanan
Tradisional Korea. https://itskoreanworld.wordpress.com/2013/03/22/10-makanan-tradisional-korea/
Raziatul Hanum
A.Rajak, (10 April 2016). Jakim Siasat Status Halal Mi Segera Dari
Korea. Dipetik daripada Sinar Harian Online. http://www.sinarharian.com.my/nasional/jakim-siasat-status-halal-mi-segera-dari-korea-1.507962
14 Ogos
2015. Makanan halal: Korea Selatan
kerjasama Jakim. Dipetik daripada Sinar Harian Online.
8 April 2016. Korea Selatan Perkenal Pensijilan Makanan Halal. Dipetik daripada Portal islam dan melayu.
http://www.ismaweb.net/2016/04/korea-selatan-perkenal-pensijilan-makanan-halal/
2 April 2014. Ketahui khasiat makanan anada. Khasiat Lobak Putih. Dipetik daripada
No comments:
Post a Comment